Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: jekov
Категория: Други
Прочетен: 223246
Постинги: 26
Коментари: 74
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.08.2008 10:46 - Легенда за синия овен
Автор: jekov Категория: Спорт   
Прочетен: 2123 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2008 10:49


  Четвъртък сутрин е, а денят един такъв – хубав, светъл, все още не толкова топъл… Българската спортна нация е обзета от размисли, насочени към Олимпиадата в Пекин – дали Пламен Константинов наистина е допингиран и дали ще продължи участието си в Китай, защо ни гони голям карък и досега само Явор Янакиев успя да спечели някакъв медал от Игрите… И ако цяла България се радва на успеха на Явката, който триумфира с бронза в Пекин, то няколко часа по-късно половината наши сънародници скърбяха, а другата се заливаше от смях. Причината? Двубоят от ІІІ квалификационен кръг на Шампионската лига Левски – БАТЕ Борисов. Всички предполагам знаят и резултата, който сложи поредното черно петно върху българския футбол.

Да дойдат колхозниците от заводското тимче и да те бият насред София, да се подиграят се теб и т.н., и т.н. Това само един отбор у нас го може, владее го до съвършенство и е попаднал в аналите на УЕФА с прозвището “евроидиот”! Дори вече на сините фенове не им е обидно да се наричат така сами себе си, защото свикнаха.

Но нека почна поред. Както всеки нормален футболен фен, не бих пропуснал спектакъл от такова естество, още повече, че играе Левски в евротурнирите, а те са ме карали не един и два пъти да се смея до припадък с техните комични изяви и най-вече резултати. Няма начин да пропусна това! Сутринта обаче засичам в предаването “Тази сутрин” по bTV интервю с Христо Гърбов и Руслан Мъйнов, които са част от актьорското воинство на предаването “Комиците”. Те говорят за предстоящото им турне и подробности около него, но аз от къде да знам, че няколко часа по-късно трупата на комиците от “Герена” ще започне своя воаяж из европейските терени по такъв грандиозен начин?! Предпологах, но честно казано, не вярвах, че това може да се случи. Да, ама не, както би казал Петко Бочаров.

Преди мача бързам към нас, поглеждам часовника и виждам “19:48”, което означава за мен, че ще има нещо, което може и да ме зарадва като новина от крайния квартал, намиращ се близо до “Кремиковци”. Срещата почва, Левски натиска, публиката се дере, Вили скача около тъча… Нищо ново под слънцето, но идва 30-та минута. Съдията дава дузпа в полза на домакините. Пак нищо ново. Зад топката – Гонзо. В този миг в съзнанието ми изплува онзи кадър от І кръг в “А” група, когато оново сипматично вратарче на Вихрен улови изстрела от бялата точка на завърналия се от странство мъпет-герой. След това Моке показа как трябва да се бие 11-метров наказателен удар и България не беше същата. Вечерта в местния “Син сити” Коко Динев е запазил няколко маси, футболистите на Фичо се наливат с уиски, изпивайки повече от рота войничето на уволнението си, а хората твърдят, че отдавна не са виждали в заведението така да вали сняг от салфетки. Посред лято… На сутринта в неделя двата ни спортни ежедневника, пообъркани явно от резултата в южния ни град, излизат с доста грешки – “7 дни спорт” публикува резултатите от “А” група, като пише на първа страница: “Вихрен – Левски 0:1”, а в “Меридиан Мач” в превюто за двубоя ЦСКА – Беласица, е сложена емблемата на Левски под името на комитите…

Та, да се върнем към онази фатална 30-та минута на още по-фаталния 13-ти август. Отново за топката застава Гонзо, който дръпна топката от Хичо, искайки да се реваншира за пропуска си от преди пет дни. Да, ама не. Веремко отрази изстрела на Георги Иванов. Отново нищо ново! В този момент публиката забрави за онези голове на “деветката” срещу “чорбата”, тъй като почна да предвкусва нов еврорезил на своите с главни режисьори Гонзо и Велислав Вуцов.

Треньорът, който искаше ЦСКА да остане в групата, за да може да ги бие като магарета наесен, се провали с гръм и трясък, като за него не остана нищо друго, освен да запали своите сандали (или чехли, вече все тая!) за 400 евро със повече от 100км/ч в посока, различна от “Тодорини кукли” и “Леге”. Както се казва: “Джапанките в сака и билет за влака”.

Така от вчера тръгна нов филм по кината – “Легенда за синия овен”, който май ще излезе доста касова продукция. В близките дни се очаква да тръгне и нова реклама, подобна на онази за уискито “Black Ram”. Сещате се, нали?

И недейте да вините само пастира, ами погледнете и останалите овце в стадото!

Отново към мача. На полувремето ми се налага да отида до аерогарата. Там след дълги лутания и няколко телефонни разговора, които ме насочват как вървят действията на “Герена”, намирам къде да догледам драмата. Влизам в едно кафе, където е пълно с полицаи и таксиметрови шофьори, които същевременно подхвърлят подигравателни епитети към сипматизиращите на сините двама-трима посрещачи. Учудваща веселба цари, а като че ли само един възрастен човечец се вълнува малко повече от обикновено. Той е прехвърлил 70-те и не е полезно на неговата възраст да се нервира на некадърните изпълнения на “творците” в сини екипи. Да, в 85-та минута при едно нескопосано центриране на Миланов, когато от телевизора се чуваше вече познатото “Оставка! Оставка!”, горкият човечец замалко да гушне букета (в буквалния смисъл на думата), който носеше за някой, който чакаше. Разочарован той стана от стола си и си тръгна с репликата, отронила се тихо от устата му: “Майка ви да е…а и левскари!”

Последен съдийски сигнал на Йонас Ериксон. БАТЕ Борисов бие с 1:0, което води до нови тъмно-сиви (или сини) облаци, които надвиснаха над “Герена”. Белоруският шампион надигра сините в стил “ЦСКА лято 2008”. Гол на Ржевски след центриране от корнер. Червените от началото на сезона записаха две победи в официални срещи с по 1:0, като попаденията паднаха след ъглови удари, което веднага бе разкритикувано в някои медии от “сините спецалисти”, срявняващи преди това играта на Левски с тази на Барселона. Е, едни вкарват след корнери, а други не могат да си вкарат и дузпите, които са тяхна привилегия.

Белоруските “трактористи” направиха така, че червеният фолклор да се разрастне и обогати още повече. След Антверп, Люцерн, Ааалст, Олимпия, Слован Братислава и Тампере (да ме прощават тези, които съм пропуснал, но отборите са твърде много!), сега дойде и (Е)БАТЕ Борисов.

Привържениците на ЦСКА, които отдавна бяха замислили това прозвище на тима от Борисов, много скоро намери приложение. Сега вече са готови за предпечатна подготовка новите фланелки – отпред с лика на Иван Славков (Батето), а отзад – Бойко Борисов…

А, и да не забравя накрая: “… и само Левски – обичаме те!”, защото си ни донесъл толкова много евро-радости!

Вместо епилог. Посвещавам този материал на всички армейци, спали усмихнати тази нощ!

ИВО ТОНКОВ
http://www.sport1.bg/sport1/node/104877


Тагове:   легенда,   Овен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!