Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: jekov
Категория: Други
Прочетен: 222925
Постинги: 26
Коментари: 74
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.09.2009 11:30 - Приоритетът на Intel: абсолютно мобилно изживяване
Автор: jekov Категория: Технологии   
Прочетен: 1733 Коментари: 0 Гласове:
0



INTEL DEVELOPER FORUM, Сан Франциско, 24 септември 2009 г. По време на своя форум на разработчиците днес Intel Corporation демонстрира пълния спектър - от ръчни устройства и нетбуци за леко натоварване, до балансирана производителност и стил на ултра-тънките лаптопи и пълнофункционални преносими компютри. В своето изказване на IDF Дейвид (Дади) Пърлмутер, Изпълнителен вицепрезидент и Генерален директор Intel Architecture Group представи три нови супер бързи и интелигентни процесора Intel Core™ i7 за лаптопи.

"Да имаш постоянна връзка с вечно увеличаващия се брой мобилни устройства е най-вълнуващата и бързоразвиваща се част от технологията", заяви Дади Пърлмутер. "Intel предоставя абсолютното мобилно изживяване от тези устройства, като предлага различни нива на производителност и ползи в съчетание с изключителното усещане от интернет благодарение на embedded широколентовата WiMAX технология. Ние наистина доведохме мобилността да следващото ниво на модерния начин на живот."

Базирани на титулованата микроархитектура Nehalem на Intel, новите процесори Intel Core™ i7 и новият чипсет включват характеристики като технологиите Intel Turbo Boost[i] и Intel Hyper-Threading[ii]. Четриядрените чипове предлагат ненадмината мощност "в движение" на обработка на данните за най-взискателни потребители на компютри, които създават цифрови видео материали, играят интензивни игри или използват по-тежки бизнес приложения.

Пърлмутер наблегна и на мобилните процесори на Intel от следващо поколение с кодовото име Arrandale, които ще въведат микроархитектурата Nehalem при лаптопите от масовия клас. Тези чипове ще включват двуядрени процесори и графика и ще включват 32 нанометров производствен процес и high-K метални транзистори от второ поколение за по-добра производителност и енергийна ефективност за преносими компютри за масова употреба. Тази интеграция на компонентите на платформата в бъдеще ще продължат с изцялно монолитен процесор по 32нм, с кодово име "Sandy Bridge."

Като цитира комбинации от постижения при архитектурата, дизайна и процеса, Пърлмутер описа напредъка на Intel при платформата Moorestown, която се очаква да излезе на пазара през 2010 г. и която е създадена специално за мобилни интернет устройства (MIDs) и т.нар. умни телефони. Той обсъди някои от новаторските техники, които въвежда Intel, като например Distributed Power Gating и OS Power Management от следващо поколение – за подобрена производителност и голямо понижение в потреблението на енергия и термалната опаковка.

Тези технологии помагат за постигането на 50 пъти намаление на мощността в режим на бездействие на платформата, в сравнение с платформата на Intel от първо поколение "Menlow". Тези намалени нива позволяват на Intel да наложи нови прагове на ултра ниско потребление на енергия, като същевременно потребителят може максимално да използва интернет и тежки медийни приложения на своето ръчно устройство.

Пърлмутер говори и за ултранисковолтовата платформа на Intel от трето поколение за мобилни интернет устройства и смарт телефони с кодово име "Medfield". Очаква се Medfield да излезе на пазара през 2011 г. и ще представлява т.нар. система на чип (SoC), като единственият чип ще бъде прозведен по 32 нанометрова технология и по този начин ще позволи много по-малък формат и по ниско потребление на енергия за устройствата и съответно ще помогне на Intel да навлезе още по-сериозно в сегмента на смарт телефоните.

Пърлмутер показа и една нова, високоскоростна технология за оптични кабели, която следващата година ще е готова да свърже широкоразпространени електронни устройства като лаптопи, HD монитори, телевизори, камери и видео плейъри, iPods*, докинг станции и Solid State Drives (SSDs) един с друг чрез оптична нишка, а не с медни жици, като по този начин компанията проправя пътя за абсолютна I/O производителност от следващо поколение. Разработената от Intel нова технология с кодово име "Light Peak" ще даде тласък на ново поколение на екстремна производителност при периферните устройства, като ще предоставя 10Gb/s широчина на лентата с възможност да стигне до 100Gbs през следващите десет години. При 10Gb/s, потребителят ще може да трансферира пълнометражен Blu-ray* филм за по-малко от 30 секунди. Компанията планира да работи с индустрията за да определи най-добрия начин да предърне тази нова технология в широкоразпространен стандарт.

В допълнение, Пърлмутер обяви и Intel Anti-Theft Technology (Intel AT)[iii] version 2.03, интелигентна технология в РС хардуера, която деактивира лаптопите и достъпа до криптирани данни, ако компютърът бъде изгубен, или откраднат. В сътрудничество с ключови доставчици на софтуер за сигурност, Intel AT ще позволи усъвършенстване на опазването на данни, ще намали рисковете от кражби на РС за потребителите, както и при широк кръг от потребителски и бизнес лаптопи от водещи производители през 2010 г.

 

Рене Джеймс: Разработването на платформи

Във второто за деня официално изказване Рене Джеймс, Корпоративен вицепрезидент и Генерален директор на групата на Intel "Софтуеър и услуги", разказа за програмата Intel Atom Developer Program. Тази програма насърчава независими доставчици и разработчици на софтуеър да създават мобилни приложения. Intel си партнира с производители като Acer* и Asus* при създаването на множество магазини за разнообразни приложения, където програмите и техните градивни компоненти ще бъдат продавани за нетбуци и ръчни устройства, базирани на Intel.

"Програмата Intel Atom Developer Program ще доведе до новаторски приложения за потребителите, както и до нови приходи за разработчиците на софтуеър," заяви Рене Джеймс. "Новата програма улеснява съьздаването на приложения, които потребителите смело могат да използват, с увереността, че те са оптимизирани и приложими за устройства, базирани на процесори Intel Atom."

 

Microsoft* Silverlight и Moblin*

Освен това, операционната система, поддържаща Microsoft* Silverlight, ще бъде разширена, така че да включи и Moblin* в началото на следващата година. Moblin представлява проект за операционна система с отворен код за нетбуци, ръчни устройства, смарт телефони и компютри за вграждане в автомобили. Междуплатформената основа на Silverlight ще позволи на разработчиците да пишат приложения еднократно и да ги използват за устройства с Windows и Moblin. Така приложенията Silverlight ще могат да се използват за повече устройства и от повече потребители – доказателство за постоянното навлизане в света на компютрите, телевизорите и телефоните.

По време на демонстрацията на напредъка на индустрията за нетбуци и операционната система Moblin, Рене Джеймс обяви, че компютърът Dell* Inspiron Mini 10v с предварително инсталиран Ubuntu Moblin Remix Developer Edition ще бъде пуснат на пазара на 24 септември. Джеймс добави, че Asus* и Acer* са пуснали на пазара (а Samsung планира да ги последва) нетбуци, базирани на втората версия на Moblin. Много доставчици на операционни системи, в т.ч. Canonical, CS2C, Linpus, Mandriva, Novell, Phoenix и Turbolinux обявиха, че на пазара вече има операционни системи, базирани на втората версия на Moblin.



Тагове:   Intel,   чип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!